Olej kokosowy - król olejów

Wśród wielu innych olejów dostępnych na sklepowych półkach olej kokosowy wyróżnia się wieloma właściwościami. Ma wspaniały wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na wygląd - znajduje wiele zastosowań w kosmetyce. Zajmuje także centralne miejsce w kuchni - da się nim zastąpić wiele używanych dotychczas tłuszczów. Miłośnicy zwierząt mogą dodawać odrobinę tego oleju do karmy swoich pupili, co przyczynia się do ich lepszej kondycji, zrzucenia nadwagi i sprawia, że ich futerka stają się lśniące i nabierają połysku.

Olej kokosowy nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans, utlenionego cholesterolu, który przyczynia się do insulinoodporności, cukrzycy, raka, i chorób autoimmunologicznych. Jest za to bogaty w witaminy i minerały: magnez, potas, wapno i żelazo.

Cechy najlepszego kokosowego oleju:

  • wyciskany ze świeżych orzechów, nie z kopry
  • pochodzi z orzechów z tradycyjnych odmian palm
  • nierafinowany
  • niebielony
  • nieodwaniany
  • nieuwodorniony - uwodornianie następuje sztucznie. molekuły wodoru wprowadza się do oleju, niszcząc przy okazji wartościowe łańcuchy kwasów tłuszczowych
  • wolny od chemikaliów
  • wolny od GMO
  • wyrabiany w niskiej temperaturze