Właściwości kulinarne

Olej kokosowy to produkt, który stanowi ważny element pożywienia jednej trzeciej ludności świata. W niektórych regionach Ziemi - na przykład wyspach Oceanii - jest jedynym źródłem dostarczającym tłuszczów. Ten produkt ma tak cenne właściwości, że warto, aby zajął naczelne miejsce także w naszej kuchni.
Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy i minerały a także w kwas laurynowy - znakomity naturalny środek uodparniający, który znajduje się także w mleku matki.

Swoje zalety zdrowotne uzupełnia wyjątkową trwałością. Większość olejów (także tych najzdrowszych) jest bardzo wrażliwa na temperaturę i szybko traci swoje pozytywne właściwości, gdyż dobroczynne związki rozkładają się w cieple. Stają się one po prostu zjełczałe i nabierają przykrego zapachu który trzeba usunąć poprzez skomplikowany proces produkcyjny. Dlatego często oleje dostępne w sklepie są całkiem pozbawione wartości odżywczych. Inaczej sprawa się ma w przypadku oleju kokosowego: łańcuchy kwasów tłuszczowych zawarte w oleju kokosowym są bardzo odporne na wysoką temperaturę i nie ulegają łatwo zepsuciu (w tropikach olej kokosowy jest przechowywany w normalnych, nie chłodzonych pomieszczeniach). Dzięki temu można go używać do smażenia i pieczenia nawet w wysokich temperaturach bez obaw że spali się i wydzieli szkodliwe, rakotwórcze związki - jak to ma miejsce w postaciu innych tłuszczów.

Olej kokosowy ma neutralny smak i bardzo delikatny aromat - sprawia to, że można używać go do większości potraw. W temperaturze pokojowej (ok. 20 C) ma postać stałą. W takiej formie jest świetnym zastępnikiem margaryny czy masła i można go używać zamiast nich na przykład do smarowania kanapek.

Jeśli chcemy użyć oleju kokosowego w formie płynnej, wystarczy podgrzać go do temperatury powyżej 25 C, umieszczając pojemnik z olejem pod strumieniem ciepłej wody lub wstawić go do wypełnionego wodą naczynia, lub po prostu umieścić obok grzejnika. Jeśli chcemy przyrządzić potrawę ze składników, które uprzednio chłodziły się w lodówce, musimy dać im trochę czasu w temperaturze pokojowej, gdyż jeśli będą za zimne, olej ulegnie ponownemu zestaleniu.

Olej kokosowy w postaci płynnej to świetny dodatek do orientalnych potraw - ale nadaje się także do różnego rodzaju deserów, wyrobów i pieczenia ciast czy wyrobu czekolady. Świetnie się wchłania, nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy. To doskonały dodatek do sałatek, serków i zakąsek. Można go dodawać do warzyw, ryżu, makaronu, itp. Poranne muesli będzie dobrze smakowało, gdy dodamy do niego kilka łyżek oleju kokosowego zmieszanych z sezamem lub cynamonem.

Ze względu na właściwości wchodzących w jego skład kwasów tłuszczowych olej kokosowy jest znakomitym produktem w kuchni osób, które chcą pozbyć się nadwagi. Łańcuchy węgla w nim zawarte są krótsze niż w większości tłuszczów, dzięki czemu olej lepiej się wchłania i nie jest magazynowany w tkankach w postaci tłuszczu i cholesterolu, lecz ulega zamianie na czystą energię. Jego łatwa wchłanialność sprawia, że doskonale nadaje się dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Jako tłuszcz pochodzenia czysto roślinnego, jest on dobrym produktem dla wegetarian i wegan, gdyż zastępuje w zastosowaniach wszystkie tłuszcze zwierzęce.

Ze względu na to, że olej nie jest wrażliwy na niskie temperatury, możemy go przechowywać poza lodówką. Musimy jednak pamiętać, żeby nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych.

Idealny do smażenia orientalnych potraw, gotowania, wyrobu i pieczenia ciast oraz robienia deserów. Można go używać do produkcji czekolady i margaryny. Nadaje się również do smarowania pieczywa. Świetnie się wchłania w potrawy. Nie ma wpływu na smak przyrządzanej potrawy.
Często jest spożywany w stanie surowym jako dodatek do różnych serków i zakąsek.